Plutonu hepiniz biliyorsunuzdur , Güneş sistemimizin içinde bulunan bundan 10 yıl öncesine kadar gezegen olarak bildiğimiz “Cüce gezegen”. Yazıya geçmeden söyleyeyim bu yazı Facebook’ta Uzay Gazetesi sayfasından bana sorulan bir sorudan dolayı yazılmıştır.
Şimdi Plütonu 2-3 cümle ile anlatmaya çalışacağım siz ziyaretcilere ;
13 Mart 1930 yılında Tombaugh tarafından varlığı saptanmıştır. Güneşten 6 milyar km uzatdadır. Güneş çevresinde 248 yılda bir dolanır, kendi ekseni etrafında dönüşünü 6 gün 9 saat 17 dakikada tamamlar, yoğunluğu dünyadakinden 6 kat daha fazla, sarımsı renkli, zayıf bir yıldızdan dahi 4000 defa daha silik görülen, dünyaya gelen güneş enerjisinin ancak %1 i kadar güneş ışını alabilen, yüzeyinde donmuş metan ve buz bulunan cüce gezegendir. Güneş çevresindeki dönme düzleminin güneşin (ve diğer gezegenlerin) ekvatoryal düzlemi ile 170 açı yapmasıdır. Bazı kaynaklara göre Pluton, Neptün’ün uzağa kaçmış bir uydusudur.
Biraz da hakkında atılmış teorilere geçelim ;
Teori 1 : Pluton aslında bir gezegen veya cüce gezegen değildir. Plüton aslında Neptün gezegeninin uzaktaki bir uydusudur.
Teori 2 : Plütonun donmuş yüzeyinin altında aslında su vardır.
Teori 3 : Plütonun donmuş yüzeyinin altında yaşam vardır.
Teori 4 : Plüton dünyayı ayakta tutan gezegenlerden biri , O yok olursa dünyamızın da sonu gelir.
Bu yazımda size Plütonu anlattım. Gerçekten ilginç bir gezegenmiş (cüce gezegen) plüton. Hakkında atılan komplo teorileri çok fazla.
Takipteyim